Menu

Cart

Content

Breadcrumb

A Kis Fekete Ruha története

 

A Kis Fekete Ruha minden nő szekrényének alapvető ruhadarabja. Szinte bárhova felvehető és mindig divatos. Munkahelyen is tökéletesen megállja a helyét, nézzük meg A Férjem védelmében, a Briliáns elmék vagy a Magyarországon csak online elérhető Botrány sorozatokból bármelyik részt, és láthatjuk, hogy a főszereplő hölgyek kis fekete ruhában mutatkoznak. Egy-egy ilyen ruhában könnyebben megy a munka is! De hogyan indult a Kis Fekete Ruha a világhírnév felé? Nézzük csak! 

A férjem védelmében c. sorozat 4. évadnyitó képe

 

Jelenet a Brilliáns elmék c. sorozatból

 

1900-as évek – Feketét csak temetésen viseltek

A Kis Fekete ruha nem volt mindig népszerű, az 1900-as évek elején a fekete színt csak temetés és gyász alkalmával viselték a hölgyek, egészen addig, amikor John Singer Sargent művész megfestette a "Madame X." nevű olajfestményét. 

Az 1884-ben elkészült „Portrait de Mme” címmel bemutatott festmény nagy felzúdulást és megbotránkozást keltett. A Párizsi Szalon közönségét megdöbbentette az erotikus utalásokkal teli alkotás látványa, melyet erkölcstelennek és szégyenletesnek tartottak. 

A modell, Amélie Gautreau ízig-vérig parisienne volt, a modern kifinomult párizsi nő megtestesítője, aki egy szív alakú mideres hosszú fekete ruhát viselt a képen, melyhez arannyal körbedíszített vállpánt tartozott. Gautreau testtartása abban az időben igencsak kihívónak számított, különösképpen egy, a társadalom felsőbb köreihez tartozó hölgytől. A kioldott vállpánt a jobb vállon és a fehér bőrhöz képest kimondottan vörös fül, pedig csak fokozták ezt a benyomást. 

A kísérlet, hogy megőrizzék a modell inkognitóját sikertelen volt. Gautreau anyja személyesen követelte a mű eltávolítását a Szalonból, hogy megóvja lányát az élcelődő kritikáktól, de nem volt elég pénze ahhoz, hogy megvásárolja a képet. Sargent később átfestette a képet, úgy, hogy a jobb oldali vállpánt is kapcsolódjon a hölgy ruhájához. A mű címét pedig „Madame X” -re változtatta, amitől még drámaibb és titokzatosabb, ugyanakkor még személytelenebb lett a festmény.

A ruha miatt sok vita volt, túlságosan "szexinek” számított abban az időben, és ezután elfeledetté vált egészen az 1920-as évekig.

 

 Vázlat és az elkészült festmény

 

  John Singer Sargent festő az elkészült "Madame X." nevű festményével

 

1926 - Megszületett a Kis Fekete Ruha
 
A tervezők azon dolgoznak, hogy minél kényelmesebb öltözeteket hozzanak létre, hiszen ekkortájt kezdtek a nők belépni a munkaerőpiacra, amely az öltözködési szokások alakulását is nagyban befolyásolta. A nők szeretnének kevésbe szerényen öltözködni, ebben az időben többet szeretnének mutatni magukból, ezért a ruhákon megjelennek a különböző hasítások, amelyek által a vállak és a lábak is itt – ott nagyobb hangsúlyt kapnak. 

1926 –ban az amerikai Vogue közzétett egy fekete ruha fotóját, amelyet a francia designer, Coco Chanel készített. Ez a ruha egyszerű, egyenes szabású és rövid volt (lábszár-középig érő, ami akkoriban rövidnek számított). Csak néhány átlós vonal volt a díszítés rajta. A Vogue egyszerűen „Chanel Fordjának” nevezte, és azt is kifejtették, hogy „ezt a ruhát az egész világ fogja viselni”, mert annyira könnyen illeszkedik minden nőhöz, a különböző testtípusoknak is megfelel, és nagyon egyszerű. Ezen kívül azt is írták, hogy a Kis Fekete Ruha (Little Black Dress vagy röviden csak LBD) egy olyan féle egyenruha, amely az összes nő ízlését kielégíti. Ez a ruha a nők öltözködési szokásait is nagyban megváltoztatta, hiszen ezelőtt nehezen, és akár órák hosszat is öltözködtek, hogy egy rendezvényen csinosan jelenjenek meg, köszönhető a nagy, és nehéz ruháknak.

 Az amerikai Vouge által közzétett tervezés

1926–ban az amerikai Vogue közzétett egy fekete ruha fotóját, amelyet a francia designer, Coco Chanel készített. Ez a ruha egyszerű, egyenes szabású és rövid volt (lábszár-középig érő, ami akkoriban rövidnek számított). Csak néhány átlós vonal díszítette. A Vogue egyszerűen „Chanel Fordjának” nevezte. Ezen kívül azt is írták, hogy a Kis Fekete Ruha (Little Black Dress vagy röviden csak LBD) egy olyan féle egyenruha, amely az összes nő ízlésének megfelelő.

 Az első Kis fekete ruha tervezőpapíron és a valóságban

 

1930 - as évek - A rajzfilmfigurát is LBD-be öltöztetik

Az 1930-as években a kis fekete ruha lett a közkedvelt, rendezvényeken viselt ruha. A népszerű Betty Boop rajzfilmfigura rendkívül rövid és feszes ruhákat viselt, így még nagyobb kedvet adva a hölgyeknek az LBD viseltéhez. 

 Betty Boop rajzfilmfigura 

 

 Betty Boop rajzfilmfigura 

 

1939-1945 -  A háború időszaka

 A II. világháború alatt a divat nem volt prior, így a nagyon egyszerű ruhákat preferálták.

Hölgyek az 1940-es években

 

1950-es évek A Végzet asszonyai feketében

A Filmstúdiók bemutatták a világvezető szexi hölgyeket, mint például Marilyn Monroe, Sophia Loren, Rita Hayworth és Brigitte Bardot, akik mindig szexi fekete ruhát viseltek. 

Marilyn Monroe - színésznő

 

 Rita Hayworth - színésznő

 

Brigitte Bardot - színésznő

 

Sophia Loren - színésznő

 

 1960-as évek - Audrey Hepburn és az ikonikus darab

 1961-ben Audrey Hepburn egy olyan Kis Fekete Ruhát viselt, amelyhez hasonlót ezelőtt még senki nem látott. Az egész világ felfigyelt Audrey Hepburnre és a Givenchy által tervezett Kis Fekete Ruhára. Az Álom luxuskivitelben című filmben (Breakfast at Tiffany’s) az LBD volt a második legfontosabb karakter Holly Golightly után.

 Audrey Hepburn - Az Álom Luxuskivitelben c. filmben

 

1970 –es, 1980-as évek -  A Kis Fekete Ruha térhódítása

Az LBD az évtizedek folyamán a ruhaszekrények alapvető terméke maradt. Tina Turner és Blondie a rövid szoknyákat gyilkos tűsarkakkal dobták fel.

 Tina Turner - énekesnő

 

1990-es évek - A Kis Fekete Ruha mindig beválik

Az 1990-es években sokféle fazon volt divatban: spagettipántos, vastagpántos és vállpánt nélküli darabokat is hordtak a hölgyek, köszönhetően, Diana hercegnőnek, Elizabeth Hurleynek, Victoria Beckhamnek és Jennifer Anistonnak, akik jó pár emlékezetes megjelenést tettek egy- egy LBD-ben.

 Diana hercegnő - Wales hercegének felsége 

 

Elizabeth Hurley - színésznő 

 

 Victoria Adam (Posh Spice) - énekesnő

 

Jennifer Aniston - színésznő 

 

2000-es évek - LBD az örök darab

A kis fekete ruha egy olyan trend, amely ugyanúgy megtalálható a Wall Streeten, a protokolleseményeken  és a Vörös Szőnyegen egyaránt. Napjaink legnagyobb ikonjai Kate Middleton, Michele Obama a sztárok közül pedig Kate Moss, Taylor Swift és Selena Gomez előszeretettel választanak könnyed kis fekete ruhákat.

Kate Moss - modell

 

Taylor Swift - énekesnő

 

Selena Gomez - színésznő, énekesnő

 

 Kate Middletone - Cambridge hercegének felesége

 

Michelle Obama - Amerika First Ladyje

 

Viseljetek csajok Kis Fekete Ruhát, hiszen örök darabról van szó! Válasszatok a MACARON DRESS darabok közül, és meglátjátok, mindenki dicsérni fogja csodás ízléseteket, pompás kis fekete ruhátokat! :)

 

A MACARON DRESS modellek különböző ruhafazonokban

Modellek balról jobbra:

1. modell: http://macarondress.hu/index.php/hu/klasszikus-fekete-ruhak/fekete-vastag-pantos-ruha-detail

2. modell: http://macarondress.hu/index.php/hu/klasszikus-fekete-ruhak/fekete-vastag-pantos-ruha-arany-resszel-detail

3. modell: http://macarondress.hu/index.php/hu/csillogo-fekete-ruhak/pant-nelkuli-ruha-detail

4. modell: http://macarondress.hu/index.php/hu/csipkes-fekete-ruhak/kulonleges-csipkealju-ruha-detail

 

 

Miért a MACARON DRESS?

- különleges fekete koktélruhák

- kis fekete ruhák

- csillogó fekete partyruhák

- fekete csipkés ruhák

- fekete alkalmi ruhák

- csak kiváló minőségű kis fekete ruhákat kínálunk

- különféle szabású elegáns darabokat értékesítünk

- minden kis fekete ruhát ellenőrzünk, selejtes ruhákat nem árulunk

- minden kis fekete ruha készleten van

- különböző méretű modellek mutatják be az egyes fekete koktélruhákat

- a fekete ruhák méretválasztását részletes információkkal segítjük

- segítünk választani a fekete ruhák közül, kérdésére 24 órán belül válaszolunk

- 14 napos pénz-visszafizetési garancia

 

MACARON DRESS| Fekete koktélruha |Kis Fekete Ruha| Partyruha

Macaron Dress | Online fizetés

Eredetiséget Igazoló Tanúsítvány
Biztonságos fizetés
Pénz - visszafizetés 14 napig garantálva
Pénz - visszafizetés
14 napig garantálva
Minden ruha raktáron
Minden ruha raktáron
Gyors házhoszállítás
Gyors házhoszállítás

Kapcsolat

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

 

 

Domokos & Partners - Grafikai st�di�

Log In or Register